Mar 1, 2014

Tömeges gondok, súlyos problémák



Egy kissé csodálkozva olvasom, hogy a legújabb statisztikai felmérések szerint, az embertömegeket érintő gondok közül, a túlsúlyos probléma a második helyre verekedte fel magát, az ivóvíztartalék rohamos megcsappanása után. 

Igaz csak pillanatokig tartott csodálkozásom, mert a logika egykettőre letromfolta azzal, hogy ez természetes, azért fogy a víz, mert megisszuk, és felhalmozzuk szervezetünkben, mint teve a púpjában. Az emberi szervezetnek ugyanis hetven százaléka víz, ha valaki nem tudná!
Ha lenne logika a mai világban, meglehet, hogy ilyenformán meg lehetne magyarázni e két jelenség között az összefüggést, de mivel a logika egy kissé hiánycikk manapság, egész más magyarázatokat adnak a szakemberek.

Az ivóvízhiányt egyesek a globális felmelegedésre kenik, pedig hát az elolvadó jéghegyekből csupa édesvíz csörgedezik, ezt még a pingvinek is tudják, pedig csak totyogni tudnak és nincs ököstelefonjuk se.
Mások szerint ufók hordják el valamerre a világűrbe, vagy egy velünk párhuzamos idősíkban mozgó világba, és nem csak a föld felszínéről, hanem az óceánok alól is már rég fuvarozzák vizünket. Igaz, hogy a Flinders Egyetem kutatói csak nemrég fedeztek fel, félmillió köbkilométernyi édesvizet az óceáni hátságok alatt kutatva, de úgy látszik a földönkívüliek serényebbek voltak, és mire észrevesszük már csak szőlőlé jut nekünk.

Víztől hízik el tehát az emberiség szerintem, nem pedig a gyorsan fogyasztható gyors ételektől, amint azt a táplálék adagoló szakemberek állítják. Habár ki tudja? Ebben is lehet valami igazság, mert mifelénk egy kis „fastfood” még annak is jut, aki éhezik, ha a kukából is szedi össze, és nem igazán látni csontvázszerű teremtményeket. Bezzeg ott valahol a harmadik világban, ahol nincs „fastfood”, ott nemigen kell vigyázzanak az emberek az alakjukra, de mellesleg megjegyezném, hogy vizük se igen van arrafelé.


Egyébként saját fülemmel hallottam egy fogyókúrázó egyéntől, hogy szinte semmit nem eszik, csak a vizet issza, (nem is ezért siratja felesége a leányságát vissza, hanem másért)de ettől is épp úgy hízik mint a shaormától, amit csak úgy kutyafuttában bekap, mert pisilni sincs ideje, annyi a dolga, nemhogy enni lenne.
Nahát ez az! Isszuk a vizet, és nincs időnk üríteni, közben csodálkozunk, hogy elfogy az ivóvizünk és terebélyesedünk, most már kezdem érteni, miért van az a sok Prostamol reklám.

Azt viszont nem értem, minek a sok dohányellenes propaganda, hiszen tudvalevő, hogy az segíti az emésztést, és így megakadályozza a zsírlerakodást, amit a víz fogyasztása idéz elő. Azt sem értem minek zabáltatnának meg mindenkivel két-három liter vizalapú folyadékot naponta, ha kevés az ivóvíz, ráadásul káros következményei vannak. Mondom én, hogy nagyon nehéz logikus összefüggéseket találni bizonyos dolgok között.
Például, a felgyorsult életvitel mellett, miért mozgunk egyre kevesebbet? Mindenki állandó rohanásban van, mégis keveset mozog, ami bizony szerintem egy kicsit furcsa. Az erőnk egyre csökken, ellenére annak, hogy tömegünk nő. Pedig az erő egyenes arányban áll mind a tömeggel, mind gyorsulással, itt tehát valami nem stimmöl, és gondolom a gyorsulással vannak a gondok.
Bizonyára, hogy nem valós a gyorsulásunk, csak virtuális, ezért hiába szorozzuk valós tömegünket, az elképzelt gyorsulással, nem igazán nyerünk erőt ebből, csak a tömeggel maradunk.
Ezer szerencse, megvan még a gravitációs gyorsulás, és így aztán van súlyunk, amivel a földre nehezedjünk, nehogy elgurikázzon valamerre.
Azt nem tudni, meddig bírja szusszal bolygónk a súlyos gondjainkat, de szerintem nem ártana inkább víz nem ivó kúrákat tartani a sok fogyókúra helyett, ha azt akarjuk, hogy ne szomjan haljunk meg először, és csak utána éhen.











No comments: