Apr 13, 2014

A globális felmelegedés oka nem a tevefing



 Olvasom elmélázva a „theguardian” egyik cikkében, mely szerint a PLOS One -ban, az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában megjelent egy tanulmány, mely szerint egy svájci kutatócsoport erre a következtetésre jutott, miután megállapította, hogy a tevék valójában metánt is eregetnek a levegőbe, amikor durrantanak, ami tudva levő, legalább hússzor károsabb a szén-dioxidnál.

Az állatkertben és magán tevés gazdáknál összefogdosott fingokból, a kutatócsoport mérései alapján kiderült, hogy bizony a tevék sokkal kevesebb metánt eregetnek a levegőbe mint kérődző rokonaik
a birkák, kecskék, vagy marhák. A kérődzők és a tevék emésztőrendszere ugyan hasonló, de nem tökéletesen egyforma, ám mégis azt hitték, hogy a tevék testméretük miatt nagyobb mennyiségű metánkibocsájtással, sokkal jobban károsítják az ózonréteget.
A metán az emésztéskor keletkezik az állatokban. Becslések szerint az állati eredetű metános fingból ered a légkör metántartalmának húsz százaléka, ami bizony nem semmi.
Mindez ideig szegény tevéket okolták a globális felmelegedésért, hála Istennek, hogy most már nyugodtak
lehetnek, mert az ETH Zürich és a Zürichi egyetem kutatói elhessegették a gyanút róluk.
A kutatók megállapították ugyanis, hogy a tevék a testméretükhöz képest kisebbeket és kevesebbet durrogtatnak, mint a birkák, kecskék, vagy a marhák. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a tevék kevesebbet esznek, mint a kérődzők, ezért az emésztésük se annyira intenzív.
Mindezek ellenére dr. Marcus Clauss a tanulmány egyik szerzője mellesleg megjegyezte, hogy azért ők nem kardoskodnak a marha, vagy bárányhúsról, a tevehúsra való áttérésre.
Miután elolvastam a tanulmányt, már nem voltam méla, mert felvillanyozott egy gondolat, éspedig az, hogy mi a köze a metánkibocsájtásnak a húsevéshez?
Valamit bellegetett ugyan a doki a mezőgazdasági szektorokra gyakorolt hatásról, de nem jöttem rá egyelőre mi az érdek, mert közben eszembe jutott, mi lesz, ha egy kutatócsoport nekilát bebizonyítani, az emberi lyukakból elszabaduló szelek káros hatását? 


De mi lesz, ha be is bizonyítja, és utána durrantás szabályozást vezetnek be, lemérve időnként az akarva, vagy akaratlanul elszalajtott gázaink összetételét? Akié megfelel az EU normáknak, az eresztheti, akié meg nem, annak bedugják szelelő részét egy kocsánnyal, vagy megfingatják egy kicsit, mindaddig míg helyre nem billenti gázkeverékének összetételét.
Akinek ez sikerül, tovább közlekedhet, akinek nem, azt valamilyen úton-módon kifingatják, kiiktatva forgalomból, mint az öreg járgányokat.

Mert manapság már bármire számíthat az ember, ha ráfogják, hogy szelei jobban befolyásolják az időjárást mint a HAARP, vagy a kínai esőcsináló rakéták, akkor az előbb utóbb igaz lesz, és viselheti következményeit.
De levonva a konzekvenciát, az biztos, hogy a tevefing elszáll, de nem fúr nagy lyukat az ózonrétegen, az emberi hülyeség viszont megmarad, ezért sikerül olyan gyönyörűen egyre jobban elvékonyítani e réteget.
ez nem tevefing kollekció
Várom hát a következő tanulmányt, amelyik bemutatja, hogyan lehet befogni és újrahasznosítani a sok-sok fingocskát, így védve meg bolygónkat a globális felmelegedéstől.
Addig szabad mindenféle próbarobbantás, de bizonyára utána is az lesz, hiszen ezek még a lepkefingnál is ártalmatlanabbak!


No comments: