May 25, 2014

A fekete doboz


Egyre szabadabbnak érzem magam, a napjainkban alakuló újfajta demokráciában, szinte olyan szabadnak, hogy néha elrepülni lenne kedvem valahova.
Egyelőre meg is tehetem, de úgy néz ki a helyzet, hogy már nem sokáig, mert nincs nekem fekete dobozom, mármint a jó öreg járgányomnak nincs, ez pedig nemsokára épp oly kötelező lesz minden gépkocsiban mint az egészségügyi doboz meg a tűzoltó palack.


2015-től ugyanis minden újonnan gyártott autóba fekete dobozt szerelnek, de a régebbiekbe is kell majd szereltetni, ha azt akarja valaki, hogy kevesebb biztosítást fizessen, és hogy az asszonytól
az anyósig bárki követni tudja.
Állítólag csak akkor bukkannak a nyomára, ha véletlenül kicsapódik a légpárna az autóban, és ekkor kezd el a fekete doboz riogatni mindenkit, a rendőröket, mentőt, tűzoltókat, leadva a pontos koordinátákat, hogy hol leledzik pontosan az, aki a galibát csinálta. Ez szinte rendben lenne, a gond csak az, hogy például a légzsák nem mindig komolyabb balesetre csapódik ki, sokszor egy kis koccanás is elég ehhez, amiért normális körülmények között akkor se száll ki a rendőrség, ha könyörög az ember.
A másik gond az, hogy egy ilyen riasztás komolyabb bonyodalmakat okozhat egy háztartásban.Teszem fel, elindulok a fekete dobozos autóval üzleti ügyben, oszt szürkületkor teljesen véletlenül becsapódik mellém egy éjjeli pillangócska. Mit tehetek, lehúzok az első motelbe, ahol balszerencsémre nekem koccan egy kamionos, és olyan érzékeny helyen érint, hogy a fekete doboz akcióba lép.
Erre fel kiszáll minden hivatalos közeg, közben értesítik a hozzátartózókat, akik meglepődnek egy kicsikét, mert a koordinátáim nem felelnek meg az otthon leadottaknak, amiből aztán garantáltan nem házibuli lesz, hanem házi morgások, üvöltözéssel fűszerezve.


Eközben kiderül, hogy tévedett a dobozocskám, de meg nem büntethetik, mert a gyártó cég nem vállal mindenért felelősséget, erre nem is kötelezhetik, hiszen nem egy „akárkik” biznisze ez!
Bizonyára majd kifundálnak valamit, hogy azért is én legyek a hibás, és jogaimtól megfosztva, jogosan büntethessenek. Ez annyira divatba jött, hogy ha jól meggondolom, nincs is már olyan valami, amiért az új kivitelezésű demokráciánkban meg ne büntethetnének.


Emiatt van egy harmadik gondom is, mégpedig az, hogy ki biztosít engem a fekete dobozba szerelt szerkezet hitelességéről. Hiszen megtörténhet, hogy teljesen véletlenül állandó jelleggel működjön, és bármikor bemérhessék koordinátáimat, vagy meghallják amikor bánatomban hangosan eldurrantom magam, és így rám foghatják, hogy én vagyok a globális hang és légszennyezés oka.
Ezért meg olyan szankciókat sóznak rám, hogy karon fogva sétálhatok az oroszokkal a Krím félszigeten, kínaiul társalogva a demokrácia árnyalatairól.
De oda se neki! A lényeg, hogy vannak jogaim, melyek közül az egyik így hangzik:
Mindenkinek joga van arra, hogy magán és családi életét, lakását és levelezését tiszteletben tartsák.”
A nemfigyelő a fekete doboz
és a jogokat tisztelő dögkeselyű

No comments: