Feb 4, 2015

Nyakunkon a defláció!



Két évvel ezelőtt figyelmeztetni próbáltam a gazdaságot, hogy hagyjon már békét az inflációnak, hadd kússzon le-fel finoman, ne üljön nagyon a nyakára, mert hetedik szimatom dögszagot érez, melyet a defláció felől hoz felénk a szél.
Természetesen, ezt senki nem vette komolyan, majd mindenki azt próbálván bizonygatni, hogy bizonyára csal a szimatom, és a dezinfláció illatát érzem.
No,hadd lám, kinek volt bedugulva az orra? Mert íme a 2015 januárjában közzétett hivatalos adatok szerint -0,5%-os az infláció az eurozónában, ami bizony defláció, bármilyen nyelvre is fordítanám.
Christian Schulz a londoni Berenberg Bank szakembere szerint, a kitűzött két százalékos infláció, egy távoli álom egyelőre, gondolom legalább olyan messzi van mint az alagút végén pislákoló gyertyafény. Már érezni a kellemes elő-fuvallatát a deflációnak, csökkennek az árak, többet lehet vásárolni, akarom mondani lehetne, de nem ez történik, mert az emberek várnak, míg az árak tovább csökkennek. Ez pedig nem jó dolog, hiszen ez az első lépés az ördögi körbe, amiből aztán kiszabadulni nehezebb mint a pokolból.
Aki nem hiszi, kérdezze a japánokat!
Jóleső érzés az árcsökkenést hozó szellőcske, ám az utána tóduló fergeteges vihar annál kellemetlenebb, mert sajnos úgy kezd tőle fuldokolni a gazdaság mint a szárazra került hal, innen a dögszag amit éreztem. Bár tévedtem volna!
Igaz egyes gazdasági elemzők szerint az év második felében érezni lehet majd némi javulást, de szerintem a jelen politikai helyzetben, ez az előrejelzés még az időjárásénál is bizonytalanabb.
Ha csak a japánok esetét elemzem, -ahol távolról sem volt olyan instabil helyzet mint az eurozónában, mégis sok-sok évbe telt, míg sikerült nekik az inflációt nulla fölé emelni - én nem mernék ilyen előrejelzéssel előrukkolni.

De vannak olyanok, akik mernek, mert vagy politikai megrendelést teljesítenek(emiatt aztán nem tartóznak felelősséggel senkinek), vagy egyszerűen nincs gyakorlati tapasztalatuk, csak az iskola padjain bemagolt elméletekkel páváskodnak.
Az elmélet meg csak elmélet, általában a gyakorlatba törik bele az ember foga!
Az elméletek csak az agyat rágógumiztatják, és sajnos sokszor annyit sem érnek mint a rágógumi, mely állítólag tisztítja a fog zománcát, igaz én nem vagyok ebben biztos, ezért inkább a maradi kutyáktól tanulva csontot rágok.
Ezért remélem, hogy fogaim nem gyakorlatias csontrágásba fognak beletörni, amire majd a defláció rákényszerít!

Csak azon töröm a fejem mi lesz majd a modern, elkényeztetett és műcsonthoz szokott kiskutyákkal?

No comments: