May 23, 2014

Demokrácia és piac








Nézegetem az árakat, a piacon fityegve a mai úgynevezett demokráciában, remélvén, hogy felfedezek valami vásárlásra csábító árat, de miután végigjártam a standokat, sajnos csak a reménnyel maradtam, mert az árak olyan egyformák voltak mint két tejszínhabos-torta olajbogyóval díszítve.
Rég gyanítom már, hogy valami nem stimmöl a piacgazdasággal, és most már szinte biztos is vagyok benne, hiszen egy piacot az árak sokfélesége kellene jellemezzen.

Ez ma már sajnos nem a piacok fő jellemzője, sem a kis piacoké sem a nagy piacoké, egyedül a bolhapiacok állják még a sarat, mert a maffiaszervezetek még nem jöttek rá, hogy miként tudnák rávenni az itt bizniszezőket, hogy a használt óvszert ugyanolyan árba adják.
Aki nem tudná annak elárulom, hogy ezeket az árnyékból megszabott árakat nem Józsi bácsi találta ki a diófa árnyékában.
Adná ő szívesen sokkal olcsóbban a portékáját, ha engednék, de nem engedik azok, akik a piac mögött virágoztatják a piacgazdaságot.

A kis piacokon mutyiban, a nagyokon nyíltan történik mindez, mert ott a demokrácia leple alatt bármit megengedhet magának akinek még egy kis drága reklámra is futja.
Mert kérdem én, kinek és miért az érdeke, hogy például az üzemanyag ára ugyanaz kell legyen mindenik EU tagállamban, függetlenül attól, hogy mekkora az egy főre eső jövedelem?
Mindenre olyan egyforma normákat eszelnek ki, hogy országok gebednek bele, és emberek milliói nyomorognak miatta.
Ez lenne a mesés demokrácia? Ahol megkötik az ember kezét lábát, miközben mesékkel ámítják, hogy szabadabb, mint a füsti fecske?
Ez lenne a hírhedt szabad kapitalista piacgazdaság? Szabad piac, ahol csak valakik által megszabott áron lehet árulni?
Nos, számomra a szabadság egy demokráciában nem azt jelenti, hogy nyugodtan kóricálhat az ember jobbra balra, szabadon otthagyhatja szülőföldjét szüleivel együtt, a családok szabadon szétszóródhatnak a nagyvilágban. (Természetesen anélkül, hogy valaki nyíltan kötelezné őket.)
Akkor lenne igazi szabadság, ha erre a háttérben működő gazdasági politika rá nem erőltetné őket, különböző „demokratikus” fogásokkal.

Akik ennek a szomorú következményeit észre nem vették ez ideig, nem ártana jobban kinyissák a szemüket!
Lehet valamikor jól , de szerintem ma már kezd rosszabbul működni, mint a lenézett szocialista piac. Az nem működött jól, mert erőltetett és az állam által kényszerített árakkal kellett dolgozni, ezért adta be legtöbb helyen a deftet, de vajon meddig lehet működőképes egy árnyékból szabványozott gazdaság?

Mert az igaz, a normák nyilvánosak, és úgy fellendítették mindenfelé a gazdaságot,-hogy már csak őrülni tud az ember, mert örülni képtelen- ahogy az árnyékból gazdálkodók akarták, mi meg isszuk a levét, ahelyett, hogy szilvalevet innánk.
Érdemes lenne szerintem egy kicsit komolyabban elgondolkodni, merre is halad a piacgazdaság meg a demokrácia, mert nekem olyan szomorú érzésem van, hogy egyedül csak jó irányba nem.
Ha meg az érzésem nem csal, akkor jobb lenne inkább lecövekelni mint a Bálám szamara, és utána gyorsan irányt változtatni , mert félős, hogy nem angyalféleségek mutogatják foguk fehérjét az árnyékos oldalon.


No comments: